Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Over MS » Beloopsvormen » Relapsing Remitting MS

Relapsing Remitting MS

altRelapsing Remitting MS is de meest voorkomende beloopsvorm van MS en komt bij ongeveer 40% van alle mensen met MS voor.
Vooral de beginfase van de ziekte wordt bij veel mensen door deze beloopsvorm gekenmerkt. Het is mogelijk dat deze beloopsvorm in de loop der tijd overgaat in een progressieve vorm, maar dit is niet altijd zo.

Relapsing Remitting MS wordt gekenmerkt door een duidelijk aanval- en herstelpatroon. Bij een aanval wordt de myeline aangevallen in het centrale zenuwstelsel en de patiënt ervaart dan klachten. Deze aanval zorgt voor nieuwe klachten of oude klachten kunnen opflakkeren. Gemiddeld duurt een aanvalsperiode een paar dagen tot 6 weken. Hierna volgt de herstelperiode. De myelinelaag bouwt zich geheel of gedeeltelijk weer op. In deze periode ervaart iemand met MS weinig tot geen klachten. Een dergelijke periode kan enkele maanden duren.

Zolang de Relapsing Remitting MS de overhand heeft blijft een bepaalde mate van mobiliteit vaak intact. Deze kan verslechteren als de ziekte zich naar de progressieve vorm ontwikkelt.

Voor deze beloopsvorm zijn de meeste remmende medicaties voor handen, omdat deze middelen een direct effect hebben op de aanvalsperioden. Over het algemeen geldt: hoe vroeger wordt gestart met medicatie hoe beter. Als de medicatie een positief effect heeft op de MS, dan zal de ziekte zich mogelijk minder snel ontwikkelen richting een progressieve vorm.

Meer online

Volg ons op