Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Onderzoek » Onderzoeken MS Fonds » Cortisol en Vitamine D in MS

Vitamine D en Cortisol in MS

alt

Kan vitamine D in de toekomst als behandeling worden ingezet tegen depressieve klachten bij MS? Doe mee met onderzoek hiernaar.

Inleiding
Over MS is nog veel onbekend, maar dat vitamine D een rol speelt bij de ziekte lijkt inmiddels een feit. Het is nu de vraag: welke rol(len) speelt vitamine D bij MS? Verschillende invalshoeken voor onderzoeken naar de rol van vitamine D zijn cruciaal om meer te weten te komen. Een pilotstudie over de rol van Cortisol staat nu bij het Orbis Medisch centrum te Sittard in de startblokken en het wordt uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Maastricht. Het Nationaal MS Fonds maakt dit innovatieve onderzoek financieel mogelijk.
“Met dit onderzoek willen we bekijken of een verhoging van de Vitamine D-waarden tot een betere regulatie van het stresshormoon cortisol leidt en daarmee depressieve klachten kan verminderen bij mensen met MS” professor Hupperts – Orbis Medisch Centrum
Wat weten we al?
* Veel mensen met MS hebben een laag vitamine D gehalte
* Een laag vitamine D gehalte heeft mogelijk verband met een ongunstig beloop van MS
* Vitamine D heeft mogelijk een rol bij het ontstaan van MS
* Extra vitamine D inname heeft mogelijk een gunstig effect op MS
* Depressie komt meer voor bij mensen met Multiple Sclerose dan bij andere chronisch zieken
* Cortisol (anti-stresshormoon) heeft invloed op stemming en kan bij hoge mate van afgifte depressie veroorzaken.
* Zowel bij mensen met een depressie als bij mensen met MS zien we een verhoogde cortisolwaarden
* Meer vrouwen dan mannen hebben MS
* Cortisol hangt samen met het vrouwelijke geslachtshormoon
* Vitamine D grijpt aan op de hypothalamus en vitamine D heeft daarom mogelijk invloed op de cortisolproductie
“Wanneer we deze feiten naast elkaar leggen, dan lijkt er mogelijk een verband te bestaan tussen cortisol, depressie, vitamine D en Multiple Sclerose”, geeft professor Hupperts aan van het Orbis Medisch centrum. “Met dit onderzoek willen we bekijken of een verhoging van de Vitamine D-waarden tot een betere regulatie van het stresshormoon cortisol leidt en daarmee depressieve klachten kan verminderen bij mensen met MS. Wanneer dit onderzoek een positief resultaat geeft, dan kan in de toekomst vitamine D misschien ingezet gaan worden als behandeling tegen depressieve symptomen bij MS.”
Opzet Onderzoek
Het Orbis Medisch centrum onderzoekt een groep van 80 vrouwen met MS. Deze 80 mensen met MS worden 16 weken gevolgd. Van de deelnemers neemt 50% dagelijks 4.000 microgram vitamine D in druppelvorm in. De andere 50% neemt een placebo (nepmiddel) in. Op deze manier kunnen de onderzoekers goed vergelijkingen trekken en de werking van, in dit geval, vitamine D beoordelen.
Voorafgaand aan het onderzoeken vullen deelnemers een vragenlijst in en laten een EDSS afnemen. In die 16 weken wordt het ziekenhuis 3 maal bezocht voor speeksel- en bloedonderzoeken. Hiermee worden respectievelijk het cortisol- en vitamine D-gehalte gemeten. Tijdens het onderzoek worden ook vragenlijsten ingevuld die speciaal ontwikkeld zijn om depressieve klachten inzichtelijk te maken. Alle metingen worden vervolgens naast elkaar gelegd om verbanden te constateren.
Doorbraak
Deze studie waarbij cortisol een belangrijk element is, is een pionerende studie. Wanneer een verband tussen de elementen zichtbaar wordt, dan is de weg open voor meer onderzoek naar het effect van dit hormoon. Professor Hupperts: “Dit zou een doorbraak kunnen betekenen op onderzoeksgebied naar hormonale invloeden bij Multiple Sclerose!”
Meedoen met het onderzoek
Het Orbis Medisch Centrum Sittard en de Universiteit van Maastricht zoeken nog deelnemers die vrijwillig aan het onderzoek willen meedoen. Je kan meedoen als je aan de volgende criteria voldoet:
- geslacht vrouw
- premenopausaal
- 18 jaar of ouder
- Relapsing remitting MS (RRMS)
- herkenbaar beloop menstruatie
- afgelopen 6 weken schub-vrij
- geen of eerste-lijns medicatie gebruikt
Wil je meer weten over het onderzoek?
Drs. Linda Rolf, telefonisch te bereiken via +31(0)6-39410700, of e-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. . Of contact professor dr. R. Hupperts, telefonisch bereikbaar via het nummer van de poli neurologie: +31(0)884597811.
Ook kan je hier meer lezen over het onderzoek.

Reacties

0 Dhr C. NoordeloosCock Noordeloos 28-04-2015 13:45 #3

Ik zou graag meedoen met een mogelijk toekomstig onderzoek. Bij mij is 8 jaar geleden MS geconstateerd. Ook bij mij is er al in de laatste jaren een laag vitamine gehalte gemeten en kreeg ik vitamine D druppels voorgeschreven.

Citeer
+1 RE: Vitamine D en Cortisol in MStamara79 01-04-2015 14:08 #2

Ik heb een email gestuurd met wat vragen en mijn verhaal..ook ik herken mijzelf hierin...groetjes Tamara

Citeer
-2 RE: Vitamine D en Cortisol in MSBianca 01-04-2015 13:58 #1

Wat een toeval dat ik dit artikel tegenkom op Facebook. Ik herken mezelf in dit verhaal. De laatste maanden ben ik toch wel redelijk depressief/overspannen en de MS gerelateerde klachten werden erger, ik zag het allemaal niet meer zitten, de uitslag van de MRI was goed gelukkig maar de huisarts heeft toen bloed laten prikken en ik had een vitamine D tekort. Nu 3 weken bezig met extra Vitamine D druppels en vanaf afgelopen zaterdag pillen van 800mg en voel me stukken beter/fitter en vooral de pijn klachten zijn heeeeel veeeeel minder. Ik kan me helaas niet aanmelden om mee te doen aan het onderzoek omdat ik een spiraaltje heb vandaar dat ik mijn verhaal hier wegzet :) groetjes Bianca

PS: ik wil me graag aanbevolen houden voor eventuele onderzoeken of als proefpersoon

Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode Vernieuwen

Meer online

Volg ons op