Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Nieuws » Nieuws algemeen » Deelnemers interviewstudie MS en lichaamservaring gezocht!

Deelnemers interviewstudie MS en lichaamservaring gezocht!

Het leven van mensen met MS kan ruw verstoord worden door klachten als vermoeidheid, geheugenverlies, concentratieproblemen, tintelingen, prikkelingen, krachtverlies, spasticiteit, dubbelzien en blaasproblemen. Mensen met MS vinden vaak een manier waarop ze zich op een goede (of leefbare) manier kunnen verhouden tot hun lichaam. Denk maar aan de uitspraak ‘ik heb geleerd om naar mijn lichaam te luisteren’. Maar wat is dat ‘luisteren’ precies? Op welke manier raken mensen met MS opnieuw vertrouwd met hun veranderende lichaam? Dit onderzoek heeft als doel om de lichaamservaring van mensen met MS beter te begrijpen. We onderzoeken of en op welke manier signalen en gewaarwordingen van het lichaam als behulpzaam worden ervaren om op een zo goed mogelijke manier te leven met de ziekte MS.

Meer inzicht in hoe mensen met MS hun lichaam ervaren, kan zorgverleners gevoelig maken voor de leefwereld van deze mensen. Het kan hen helpen om de juiste vragen aan mensen met een chronische aandoening te stellen. Daarnaast kunnen de resultaten ertoe leiden dat mensen met MS beter kunnen reageren op de telkens veranderende symptomen en kan het bijdragen aan een hernieuwde grip op het leven en welzijn.

Wij nodigen u uit om mee te doen aan een interviewstudie naar MS en lichaamservaring. We zijn op zoek naar mensen die minimaal 1 jaar geleden de diagnose RRMS hebben gekregen en hun ervaringen met ons willen delen.

Wanneer u mee wilt doen aan dit onderzoek en/of wanneer u meer informatie wilt hebben over dit onderzoek kunt u een mail met uw contactgegevens sturen naar Dr. Hanneke van der Meide ( Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. ). We zullen dan zo spoedig mogelijk contact met u opnemen. Het interview zal bij u thuis plaatsvinden, op een plek van uw voorkeur of via Skype. Het streven is om de interviews in de periode tussen mei 2017 en oktober 2017 af te nemen. De duur van het interview zal waarschijnlijk tussen 1 en 2 uur liggen en kan overdag of in de avonduren plaatsvinden. Aan het onderzoek zijn geen kosten verbonden.

alt

Komen tot het beter begrijpen van lichaamsbewustzijn bij mensen met MS in het dagelijks leven

De Universiteit voor Humanistiek in Utrecht onderzoekt en beschrijft het fenomeen lichaamsbewustzijn bij mensen met MS. Het Nationaal MS Fonds financiert dit onderzoek. Lichaamsbewustzijn is door verschillende onderzoekers omschreven. De onderzoekers zullen nu kijken naar lichaamsbewustzijn als het vermogen om subtiele signalen en sensaties in het lichaam te herkennen. Dit bewustzijn wordt niet alleen gezien als een puur cognitief vermogen. Het heeft ook te maken met alle aspecten van het bestaan, lichamelijk, geestelijk en emotioneel, met elkaar in contact staand en elkaar informerend.

Fenomenologische studies geven inzicht in hoe, als we ziek zijn, dit lichaamsbewustzijn veranderd en maakt dat onze “Zelf-Lichaam-Wereld”-eenheid bedreigd wordt.

In dit onderzoek wordt gekeken of empathische aandacht voor het eigen lichaam (naast mogelijk negatieve) ook positieve effecten kan oproepen. Zijn er momenten en situaties waarin mensen met MS hun lichaam, ook al is er sprake van MS, als goed en hulpvaardig beschouwen? En zou dit veranderde lichaamsbewustzijn het welzijn kunnen vergroten?

Waar het lichaam vaak vervelende klachten kan uiten zouden mensen met MS zich hier aan kunnen aanpassen om er minder last van te hebben en gemakkelijker mee om te kunnen gaan.

De onderzoekers zijn geïnteresseerd in deze processen en de onderliggende ervaringen van mensen met MS. Theoretisch zou een verbeterd lichaamsbewustzijn kunnen zorgen voor een verhoogde gewaarwording van veranderingen en daardoor een betere mate van controle over het eigen lichaam geven. Hiermee veranderd mogelijk ook de manier waarop diegene met zijn of haar lichaam omgaat.

Lichaamsbewustzijn is nog niet uitgebreid onderzocht bij mensen met MS. Er lijkt wel wat bewijs te zijn dat een verhoogd lichaamsbewustzijn van waarde kan zijn in het omgaan met chronische aandoeningen. De onderzoekers gaan lichaamsbewustzijn bij MS onderzoeken om een theorie te ontwikkelen die in verdere studies diepgaander kan worden onderzocht. Bijvoorbeeld of een verbeterd lichaamsbewustzijn kan leiden tot een betere eenheid van lichaam en persoon en of het lichaam daarin kan worden ervaren als een bron van kennis en betekenis. Zo zou het lichaam invloed kunnen hebben op de kwaliteit van leven van mensen met MS.

In het onderzoek in Utrecht wordt lichaamsbewustzijn van mensen met MS vergeleken met mensen met een longziekte en met gezonde mensen.

Meer online

Volg ons op