Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Nieuws » Nieuws algemeen » Stamceltransplantatie

Stamceltransplantatie

alt

De nieuwe behandeling met een stamceltransplantatie die Britse artsen aan patiënten met Multiple Sclerose (MS) hebben gegeven, blijkt risicovol te zijn.
Nederlandse onderzoekers kaarten aan dat de behandeling lang niet voor iedereen geschikt is, en dat er bovendien te weinig bekend is over het langetermijneffect van zo'n transplantatie. Dit meldt RTL Nieuws.
In het Britse Sheffield hebben in de afgelopen drie jaar zo'n twintig patiënten met MS een stamceltransplantatie ondergaan. Hierbij is gebruik gemaakt van eigen stamcellen van de patiënt, die vervolgens weer teruggeplaatst worden in het lichaam. Echter blijkt dit een zeer zware behandeling, waar de nodige bijwerkingen en risico's aan kleven.
Door middel van chemotherapie wordt het immuunsysteem van een patiënt afgebroken, waardoor deze bijwerkingen zoals misselijkheid, haaruitval en vermoeidheid ervaart. De nieuwe cellen van de stamceltransplantatie kunnen de ziekte afremmen, en zorgden er in sommige gevallen zelfs voor dat patiënten die in een rolstoel zaten, nu weer kunnen lopen.
Echter zijn Nederlandse onderzoekers terughoudend over de nieuwe behandeling. Wereldwijd hebben nog maar zo'n honderd patiënten de transplantatie ondergaan, en over de gevolgen op lange termijn is volgens de onderzoekers nog niet genoeg bekend. Ook bestaat er een kans van 1,3 procent op overlijden aan de gevolgen van de behandeling.
De stamceltransplantatie, ookwel AHCST-behandeling, is slechts voor een kleine groep MS-patiënten weggelegd. Alleen patiënten die lijden aan een agressieve vorm van MS hebben baat bij de behandeling. Op dit moment wordt deze stamceltransplantatie niet in Nederland uitgevoerd.
© Nationale Zorggids

Reacties

-1 HSCTHeico Wiggers 20-04-2016 19:31 #1

Op dit moment worden er iedere 6 weken wereldwijd tussen de 40 en 50 ms patiënten behandeld. Men heeft sinds 1993 ervaring met deze methode. Op dit moment heeft Moskou een wachttijd van 2 jaar en Mexico 1 jaar. Het is erg succesvol

Natuurlijk zitten er risico's aan deze behandeling. Maar steeds verder achteruitgaan is zeker en dan zul je naar mijn mening een risico moeten nemen!

Ook is deze behandeling voor nagenoeg iedere vorm van ms van toepassing. RRMS, PMS en zoals in mijn geval SPMS.

Ik kan hier lang over praten maar kijk eens op de verschillende sites en Facebookpagina's over HSCT. Kijk ook zeker eens op www.opdebeen.nl!

Alstublieft Nederland, onderneem actie!

Groetjes,

Heico

Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode Vernieuwen

Meer online

Volg ons op