Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Nieuws » Nieuws algemeen » Wat is Can Do nu eigenlijk?

Wat is Can Do nu eigenlijk?

alt

Wat is Can Do nu eigenlijk? Can Do is niet in één zin te verklaren. Het is een manier van leven, een manier van kijken, een andere mindset. Een mogelijkheid om zelf iets te doen aan de situatie waar je in zit. De kwaliteit van leven met MS te verbeteren. De ziekte MS kan je er niet mee genezen, maar het leven kan aangenamer worden en er zijn onderzoeken die de stelling ondersteunen dat een dergelijke levenshouding positieve gevolgen heeft voor het ziektebeloop.

 

Geen patiënt maar mens

Een heel belangrijk onderdeel van Can Do is de manier hoe je jezelf ziet. Ben je iemand die zich overgeeft aan de ziekte MS, ben je MS of ben je nog veel meer? Jezelf zien als een waardevol mens met capaciteiten, net als ieder ander, is een belangrijke factor. Jezelf geen MS patiënt meer noemen, zodat je niet meer gaat leven als een patiënt maar als mens, is hiervoor een basis. Can Do is dan ook veel meer dan de term “Ik BEN geen MS maar ik HEB MS”. Dat is passief! Dan heb je MS maar de MS heeft jou ook. Can Do is “MS maakt een onderdeel uit van mijn leven en ik laat de kwaliteit van mijn leven daar zo min mogelijk negatief door beïnvloeden.”

 

MS is niet altijd de schuldige

Niet al het negatieve wat gebeurt in je leven is de schuld van MS. Niet alle klachten die je in je leven ervaart komen door MS. Hiervan bewust zijn is erg belangrijk. Stress is bijvoorbeeld een factor die klachten en pijntjes kan doen toenemen. Wanneer er negatieve zaken in ons leven gebeuren, zou de reactie niet paniek moeten zijn, maar juist een nuchtere blik waarmee zaken worden genuanceerd.
 

altDenken in mogelijkheden

Niemand wordt gelukkig door te kijken naar alles wat niet meer kan. Kijken naar mogelijkheden is een belangrijke basisgedachte van Can Do. Soms hebben we daar hulp bij nodig van bijvoorbeeld een fysiotherapeut. Durf om adviezen te vragen en ga op zoek naar jouw persoonlijke mogelijkheden op alle gebieden in het leven.
 

Onderdeel blijven van de maatschappij

Zoveel mogelijk deel uit maken van de maatschappij geeft een goed gevoel en brengt meer structuur in het dagelijks leven. Blijven werken, bewegen, met vrienden omgaan, hobby’s. Dat is belangrijk om meer uit het leven te halen. Dat lukt je niet als je thuis blijft zitten.

altVerleggen van grenzen

Wanneer je nooit over een grens heen gaat, zal je nooit weten waar je grenzen liggen. Mensen met de Can Do gedachte proberen uit en zijn daardoor bewuster van wat ze lichamelijk en geestelijk aan kunnen. En wanneer je weet waar die grenzen liggen, dan kan je rustig die grenzen op een gezonde manier verleggen. De angst voor verslechtering kan dit proces een halt toe roepen. Het is nooit bewezen dat af en toe die grenzen overschrijden kan leiden tot verslechtering. Structureel jaar in jaar uit ver over je grenzen heen gaan is natuurlijk een ander verhaal. Dat is je kop in het zand steken. Voor niemand is dat gezond.
 


Zorg goed voor jezelf

Gezond leven (gezond eten, beweging, ontspanning, etc) is voor iedereen goed dus ook voor mensen met MS. Ook jij bent het waard om je lichaam goed te verzorgen, ook al doet dat lijf niet altijd wat je wilt. Het vormt een goede basis om met je lichaam stappen te maken. Wanneer jij zelf er alles aan hebt gedaan om geen verslechtering van MS te ervaren, dan kan je die negatieve gedachte al van je lijstje strepen.
 

Blijf in beweging!

Een korte samenvatting van alle punten kan zijn: Blijf in beweging! Op alle vlakken van het leven. In beweging blijven betekent dus niet automatisch dat je voor een marathon zou moeten trainen. Persoonlijke uitdagingen staan centraal, mogelijkheden die bij jou passen.
 

Durf jij het aan om deze stap te maken voor jezelf? Meld je dan nu aan voor een van de Can Do weekenden of vraag om meer informatie via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.
 

Can Do 2018

Voor 2018 staan er 4 weekenden Can Do ingepland bij Zorghotel Spelderholt te Beekbergen (GLD):

 

  • Can Do Weekend 1: 9 t/m 11 februari 2018
  • Can Do Weekend 2: 6 t/m 8 juli 2018
  • Can Do Weekend 3: 28 t/m 30 september 2018
  • Can Do Weekend 4: 14 t/m 16 december 2018

Meer online

Volg ons op