Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Nieuws » Nieuws algemeen » Nederlandse MS Patiënt beklimt Peak Lenin

Nederlandse MS Patiënt beklimt Peak Lenin

alt

Deze beklimming is bedoeld als training om in 2016 de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest te bereiken in de strijd tegen MS.

Haarlem, 5 juli 2015 – De Nederlandse Niels van Buren vertrekt morgen namens Mission Summit naar Peak Lenin (7.134 m) in Kirgizië. In een expeditie van drie weken hoopt hij medio juli de top van de op een na hoogste berg van het Pamir gebergte te bereiken. Hij doet dit om aandacht te vragen voor de ziekte multiple sclerose (MS). De oorzaak van MS is altijd nog niet bekend en daar is meer onderzoek voor nodig. De beklimming van Peak Lenin is onderdeel van de missie om in 2016 als eerste Nederlander met MS de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest, te beklimmen en daarmee veel geld voor MS-onderzoek op te halen. Niels: “Zodat ik over 20 jaar nog steeds bergen kan beklimmen.”

Niels (1979) wilde in 2011 met vrienden de Kilimanjaro gaan beklimmen toen hij de diagnose MS kreeg. Hij besloot door te gaan met de beklimming en zijn passie voor bergbeklimmen te gebruiken om meer aandacht voor MS te vragen. Zo ontstond het doel om in 2016 de eerste man ter wereld met MS zijn op de top van de Mount Everest. Met de beklimming van de Mount Everest en de trainingsexpedities vooraf, zoals de beklimming van Peak Lenin nu, wil Mission Summit geld voor verder MS-onderzoek inzamelen.
Niels vertrekt op 6 juli naar Kirgizie om medio juli een toppoging te doen. Op 26 juli zal hij weer terugkeren in Nederland.
In Nederland hebben ongeveer 17.000 mensen MS, wereldwijd zijn dat er meer dan 2,5 miljoen. MS is een ziekte die het centrale zenuwstelsel (hersenen en het ruggenmerg) aantast, waardoor boodschappen vanuit de hersenen niet meer goed aankomen bij de spieren of organen. Dit kan leiden tot verschillende klachten, zoals uitvalsverschijnselen, krachtsverlies, blindheid, extreme vermoeidheid of geheugenproblemen. De klachten bij MS zijn afhankelijk van de plaats in de hersenen waar de beschadiging ontstaat. Daarom zijn de symptomen van MS zeer divers en kunnen per patiënt enorm verschillen.
Met de diagnose MS ontstaat er veel onzekerheid, zowel voor de persoon zelf als voor zijn/haar directe omgeving. Het is dan namelijk onbekend hoe de ziekte zich zal ontwikkelen en per dag kan de situatie anders zijn. Familie en vrienden moeten machteloos toezien hoe hun geliefde achteruit gaat. Daarom heeft een groep vrienden gekozen Niels te ondersteunen onder de naam Mission Summit, om te laten zien dat niet alleen patiënten, maar ook familie en vrienden knokken tegen de vreselijke gevolgen van MS.

Over Mission Summit

Met Mission Summit heeft Niels de ambitie om in 2016 als eerste man ter wereld met MS de Mount Everest te beklimmen. Mission Summit wil op deze manier aandacht vragen voor MS en geld ophalen voor verder MS-onderzoek. Niels ziet dat het leven na de diagnose MS nog steeds mogelijkheden biedt. Want Mission Summit wil juist ook laten zien dat niet alleen patiënten, maar ook familie en vrienden knokken tegen de vreselijke gevolgen van MS. De gezamenlijke strijd van Niels en zijn vrienden om de top van de Mount Everest te bereiken vormt de basis van Mission Summit: Friends for life, moving mountains for MS. Mission Summit wil hiermee mensen inspireren mee te strijden tegen MS en uiteindelijk 1 miljoen euro aan donaties voor MS-onderzoek ophalen.
Voordat Niels in 2016 de Mount Everest gaat bedwingen, zullen hij een aantal trainingsexpedities uitvoeren. Zijn klimagenda is als volgt:
? Juli 2014: Mont Blanc, Frankrijk 4.810 meter
? September 2014: Elbrus, Kaukasus 5.642 meter
? Juni 205: Expeditie training, Alpen 4.100 meter
2015: Peak Lenin, Kirgizië 8.201 meter
2016: Mount Everest, Nepal 8.848 meter

Zie voor meer informatie: www.mission-summit.nl

Plaats reactie


Beveiligingscode Vernieuwen

Meer online

Volg ons op