Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Nieuws » Nieuws algemeen » Vitamine D en Cortisol in Multiple Sclerose

Vitamine D en Cortisol in Multiple Sclerose

alt

Over MS is nog veel onbekend, maar dat vitamine D een rol speelt bij de ziekte lijkt inmiddels een feit. Het is nu de vraag: welke rol(len) speelt vitamine D bij MS?
Verschillende invalshoeken voor onderzoeken naar de rol van vitamine D zijn cruciaal om meer te weten te komen. Een pilotstudie over de rol van Cortisol staat nu bij het Orbis Medisch centrum te Sittard in de startblokken en het wordt uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Maastricht. Het Nationaal MS Fonds maakt dit innovatieve onderzoek financieel mogelijk.
“Met dit onderzoek willen we bekijken of een verhoging van de Vitamine D-waarden tot een betere regulatie van het stresshormoon cortisol leidt en daarmee depressieve klachten kan verminderen bij mensen met MS” professor Hupperts – Orbis Medisch Centrum
Wat weten we al?
* Veel mensen met MS hebben een laag vitamine D gehalte
* Een laag vitamine D gehalte heeft mogelijk verband met een ongunstig beloop van MS
* Vitamine D heeft mogelijk een rol bij het ontstaan van MS
* Extra vitamine D inname heeft een gunstig effect op MS
* Depressie komt meer voor bij mensen met Multiple Sclerose dan bij andere chronisch zieken
* Cortisol (anti-stresshormoon) heeft invloed op stemming en kan bij hoge mate van afgifte depressie veroorzaken.
* Meer vrouwen dan mannen hebben MS
* Cortisol hangt samen met het vrouwelijke geslachtshormoon
* Vitamine D grijpt aan op de hypothalamus en vitamine D heeft daarom mogelijk invloed op de cortisolproductie
“Wanneer we deze feiten naast elkaar leggen, dan lijkt er mogelijk een verband te bestaan tussen cortisol, depressie, vitamine D en Multiple Sclerose”, geeft professor Hupperts aan van het Orbis Medisch centrum. “Met dit onderzoek willen we bekijken of een verhoging van de Vitamine D-waarden tot een betere regulatie van het stresshormoon cortisol leidt en daarmee depressieve klachten kan verminderen bij mensen met MS. Wanneer dit onderzoek een positief resultaat geeft, dan kan in de toekomst vitamine D misschien ingezet gaan worden als behandeling tegen depressieve symptomen bij MS.”
Opzet Onderzoek
Het Orbis Medisch centrum onderzoekt een groep van 80 vrouwen met MS. Deze 80 mensen met MS worden 16 weken gevolgd. Van de deelnemers neemt 50% dagelijks 4.000 microgram vitamine D in druppelvorm in. De andere 50% neemt een placebo (nepmiddel) in. Op deze manier kunnen de onderzoekers goed vergelijkingen trekken en de werking van, in dit geval, vitamine D beoordelen.
Voorafgaand aan het onderzoeken vullen deelnemers een vragenlijst in en laten een EDSS afnemen. In die 16 weken wordt het ziekenhuis 3 maal bezocht voor speeksel- en bloedonderzoeken. Hiermee worden respectievelijk het cortisol- en vitamine D-gehalte gemeten. Tijdens het onderzoek worden ook vragenlijsten ingevuld die speciaal ontwikkeld zijn om depressieve klachten inzichtelijk te maken. Alle metingen worden vervolgens naast elkaar gelegd om verbanden te constateren.
Doorbraak
Deze studie waarbij cortisol een belangrijk element is, is een pionerende studie. Wanneer een verband tussen de elementen zichtbaar wordt, dan is de weg open voor meer onderzoek naar het effect van dit hormoon. Professor Hupperts: “Dit zou een doorbraak kunnen betekenen op onderzoeksgebied naar hormonale invloeden bij Multiple Sclerose!”

Plaats reactie


Beveiligingscode Vernieuwen

Meer online

Volg ons op