Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Nieuws » Nieuws algemeen » De rol van B-cellen bij Multiple Sclerose

De rol van B-cellen bij Multiple Sclerose

alt

Onderzoek naar herkenningspunten van immuuncellen bij MS
Dat de T- en B-cellen van ons immuunsysteem betrokken zijn bij MS lijkt een feit. Maar waarom deze cellen zich naar het centrale zenuwstelsel begeven om myeline af te breken is niet duidelijk. Waarom zijn deze cellen zo actief bij Multiple Sclerose? Naar de T-cellen wordt inmiddels veel onderzoek gedaan. Om meer inzichten te verkrijgen over de precieze werking van de B-cellen, staat het Erasmus MC te Rotterdam in de startblokken om een nieuw onderzoeksproject te beginnen. Het Nationaal MS Fonds maakt dit innovatieve onderzoek financieel mogelijk.
B-cellen
De B-cellen in ons lichaam zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van antistoffen wanneer bacteriën en virussen opgeruimd moeten worden. Ze komen als witte bloedlichaampjes uit het bloed en lymfeklieren(immuunsysteem). Bij MS dringen ze zich een weg naar het centrale zenuwstelsel om daar schade aan te richten.
Uit 20 jaar onderzoek is gebleken dat veel van de T- en B-cellen afkomstig zijn van 1 moedercel. Hierdoor is een deel van de B-cellen bij een individu broertjes en zusjes van elkaar. Dit betekent in de praktijk dat ze allemaal hetzelfde herkennen. De vraag is: wat herkennen zij in het centrale zenuwstelsel dat hen vervolgens activeert om het vervolgens te beschadigen?
“ALS blijkt dat de B-cellen bij alle onderzochte mensen met MS hetzelfde herkennen en zich daardoor zo actief opstellen, dan kunnen we dit onderzoek beschouwen als een van de belangrijkste bijdragen in de afgelopen 40 jaar”, aldus Professor Hintzen – Erasmus MC
Innovatief onderzoek
Om de werking van B-cellen te onderzoeken zijn er veel nodig. Minimaal 10 miljoen cellen. Dat kan alleen met een hele speciale techniek. Aan deze techniek heeft een groep immunologen hard gewerkt, waaronder sinds bijna 1 jaar nu professor Hintzen. De cellen worden in het laboratorium ‘geïmmortaliseerd’, ofwel ‘onsterfelijk’ gemaakt. “Op deze manier kunnen we cellen in leven laten, waardoor we de werking kunnen analyseren. Deze techniek is voor het bekijken van B-cellen nieuw en uniek”, zegt professor Hintzen.
Deze cellen worden uit het hersenen gewonnen van overleden mensen met MS die hersendonor zijn. Via de Hersenbank ontvangt het Erasmus MC te Rotterdam het weefsel. Omdat met het weefsel gewerkt wordt enkele uren na het overlijden, zijn de mensen van de Hersenbank en het onderzoeksteam soms ’s nachts aan het werk om dit onderzoek mogelijk te maken.
De B-cellen worden in het lab in hun vloeistof gelaten, op kweek gezet. In dit medium scheiden zij hun antistoffen af. Dit kweekmedium wordt opgevangen. Hiermee kan bekeken worden waar de antistoffen zich aan binden. Aan een virus? Of bijvoorbeeld hersenweefsel.

Eerste zichtbare resultaten uit dit onderzoek worden in 2017 verwacht, maar het is het wachten waard. Professor Hintzen: “We houden ons bezig met een van de allerbelangrijkste vragen in MS onderzoek die we in al die jaren nog niet hebben opgelost. We weten van alles over MS, maar we weten niet wat hetgeen is wat de immuuncellen activeert om zo actief te zijn. Dat vind ik niet geoorloofd. Dat is onze motivatie.”

De resultaten kunnen een belangrijk puzzelstukje zijn in de kennis over hoe MS biologisch precies werkt. Uiteindelijk hoop je dat dergelijk onderzoek ook iets oplevert voor betere identificatie van subvormen van MS( dus voor diagnostiek en prognose), en eventueel zelfs voor therapie-maar dat is allemaal echt nog heel ver weg.

Reacties

0 DonorTh. de Haas 29-05-2015 09:35 #1

Interessant!
Kenbaar maken hoe men zich opgeeft als donor, a.u.b.

Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode Vernieuwen

Meer online

Volg ons op