Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Nieuws » Nieuws algemeen » Immunologiemiddag 11 oktober Maastricht

Immunologiemiddag 11 oktober Maastricht

alt

Op zaterdag 11 oktober organiseren immunologen van het Maastricht UMC+ een informatiemiddag voor algemeen publiek die geheel in het teken staat van het menselijk afweersysteem.

De Nederlandse Vereniging van Immunologie viert dit jaar haar 50-jarig bestaan en dat is reden voor immunologen van de acht Nederlandse Universitair Medische Centra om een inzicht te geven in de wereld van de immunologie. Het programma in Maastricht met als thema: “Auto-immuniteit: in gevecht met jezelf” zal plaatsvinden bij Grand Hotel L’Empereur, tegenover het Centraal Station, en duurt van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Multiple sclerose, myasthenia gravis (ernstige spierzwakte), de Ziekte van Crohn en reumatoïde artritis. Stuk voor stuk ziektes die te maken hebben met het (gedeeltelijk) falen van het menselijk afweersysteem. Ze worden bestempeld als auto-immuunziekten. Dat wil zeggen dat het afweersysteem lichaamseigen cellen en weefsels als ‘vreemd’ ziet en aanvalt. Dat leidt uiteindelijk tot ziektes die vaak lastig te behandelen zijn. “Die voortdurende strijd die je eigen afweersysteem tegen je lichaam voert loopt als een rode draad door de informatiemiddag,” zegt dr. Wilfred Germeraad, immunoloog en één van de organisatoren. “We willen op die manier mensen bewust maken van het bijzondere fenomeen auto-immuunziektes.”

Wetenschappers kunnen het immuunsysteem echter ook gebruiken om ziektes juist te bestrijden.
Het immuunsysteem kan bijvoorbeeld worden getraind om tumoren te herkennen. Om dergelijke therapieën in de toekomst mogelijk te maken en auto-immuunziektes te bestrijden wordt bij Maastricht UMC+ voortdurend onderzoek gedaan naar onder andere de werking van het menselijk afweersysteem. Tijdens de informatiemiddag geven de Maastrichtse onderzoekers voor algemeen publiek een kijkje in de wereld van de immunologie. Wat houden auto-immuunziektes precies in? Wat kunnen we doen tegen deze aandoeningen? Waar bestaat het afweersysteem eigenlijk uit? En hoe bestrijd je kanker met afweercellen? Vragen waarop bezoekers tijdens het programma een antwoord krijgen. Deelname aan de informatiemiddag is gratis. Aanmelden kan door een email te sturen naar: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. .

Meer informatie is ook te vinden via www.dutchsocietyimmunology.nl

Programma

13:00-13:30 Ontvangst

13:30-13:55 Inleiding in Immunologie
Dr. Jan Damoiseaux, medisch immunoloog

13:55-14:20 Auto-immuunziekten
Dr. Pieter van Paassen, internist-immunoloog

14:20-15:50 Pauze
Vrije discussie en gelegenheid tot vragen stellen

15:50-16:15 Rol van vitamine D bij Multiples Sclerose
Dr. Joost Smolders, Onderzoeker neuroimmunologie

16:15-16:40 Immuuntherapie bij kanker
Dr. Wilfred Germeraad, Onderzoeker tumorimmunologie

16:40-17:00 Afsluiting

Plaats reactie


Beveiligingscode Vernieuwen

Meer online

Volg ons op