Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Nieuws » Nieuws algemeen » De patiënt als partner

De patiënt als partner

alt

Dinsdag 27 mei a.s. staat de aflevering van ons online praatprogramma ZOOMlive in het teken van ‘De patiënt als partner’. Sandra met MS en dr. Leo Visser aan het woord. Met de patiënt als partner wordt bedoeld dat arts en patiënt gelijkwaardig aan elkaar samen beslissen over eventuele behandelingen en onderzoeken die de patiënt moet ondergaan. Het klinkt allemaal heel logisch; als patiënt gaat het immers om jouw lichaam, jouw leven en jouw eigen keuzes. Maar is het wel zo logisch? Wordt de patiënt anno 2014 wel als partner gezien?
In de studio praten we met Ger en Ineke Frankemolen; ouders van Eric die na een klimongeval in de bergen in coma raakte, bijkwam en ernstig hersenletsel bleek te hebben. Waar artsen de moed min of meer opgaven, vochten Ger en Ineke voor het leven van hun zoon. In dit, nog steeds lopende, proces, ervaren zij bijna dagelijks dat de term ‘Patiënt als partner’, nog lang geen algemeen gedachtengoed is.
Vanuit perspectief patiënt
Ook aan tafel dr. Leo Visser, neuroloog in St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg. Hij heeft een bijzondere leerstoel bij de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Dokter Visser doet onderzoek naar de relationele, sociale, psychische en psychsociale gevolgen voor mensen met MS (Multiple Sclerose). Visser is van mening dat artsen nog teveel kijken naar de lichamelijke klachten van MS-patiënten en de technische behandeling daar van. Dokter Visser pleit er voor MS ook te benaderen vanuit het perspectief van de patiënt en aan te sluiten bij zijn/haar behoeften en bij die van zijn/haar familieleden; de patiënt als partner. Hierdoor zal naar zijn mening de zorg voor mensen met MS aanzienlijk verbeteren.
Als laatste schuift aan Sandra Scheffers. Zij heeft MS en werkt als vrijwilliger bij het MS Informatiecentrum in het Tweedstedenziekenhuis in Tilburg. Sandra vertelt aan tafel hoe zij ‘Patiënt als partner’ ervaart.
Meepraten?
Kortom, weer een boeiende uitzending op dinsdag 27 mei van 20.00 uur – 20.30 uur op www.zorgbelang-brabant.nl/Zoomlive. Waar ‘Patiënt als partner’ van verschillende kanten wordt belicht. Wil je meepraten? Dat kan via chat of Twitter: @ZOOMlive.

Plaats reactie


Beveiligingscode Vernieuwen

Meer online

Volg ons op