PostHeaderIcon Wat is MS voor ziekte?


MS is een chronische ziekte. Dit betekent dat MS niet meer over gaat, ook niet met medicijnen. Want MS is nog niet te genezen. Maar met MS valt doorgaans heel goed te leven. Iemand met MS kan net als een 'gezond' persoon heel oud worden.

De belangrijkste eigenschap van MS is haar diverse karakter. De ene persoon met MS kan bijvoorbeeld in een rolstoel zitten, de ander kan nog meedoen met een hardloopwedstrijd. Of: de een kan af en toe last hebben van de ogen en slecht zien, terwijl de ander meer problemen heeft met vermoeidheid en/of slikken.

Niet alleen per persoon laat MS een ander gezicht zijn, maar vaak ook in tijd. Zo kan iemand met MS 'in vlagen' last hebben van de MS. Op zo'n moment spreken we van een 'MS aanval' of 'Schub'. Andere momenten kan de MS zich gedeisd houden en klachten kunnen afnemen.
Zulke perioden kunnen maanden, soms jaren duren. Hierdoor kan het voorkomen dat iemand voor een tijdje de rolstoel moet gebruiken en daarna niet meer. Mensen in de omgeving begrijpen dit wel eens niet en dat kan vervelend zijn. Goede informatie geven over MS aan deze mensen is daarom belangrijk.     

 


 

 
Zoeken
Advertenties
Gerelateerde links:
MS Forum
MS forum - een actief forum over Multiple Sclerose!
MS Blog
Multiplesclerose blog.
Nationaal MS Fonds
Het Nationaal MS Fonds helpt mensen die MS hebben met coaching, voorlichting en financiering van wetenschappelijk onderzoek.
MS Motion
samen sterk tegen MS
Keurmerk
Banner